LOV OKOUNŮ NA FEEDER

04.11.2014 11:58

Když se řekne feeder, tak osobně si zpravidla představím, že hlavní lovenou rybou bude cejn, plotice, kapr či jiná drobotina. Každopádně feeder je velmi univerzální a lze jej efektivně použít k lovu dravců. Ať je to candát, štika či okoun. Dokonce jsem viděl úlovky menších sumců na feeder, ale řekl bych, že se jedná spíše o náhodné úlovky, ale na ostatní dravce jde efektivně lovit na feeder. V tomto článku bych se rád zaměřil na lov okounů. Okouny mám moc rád jako protivníky na přívlač, ale svého času jsem je aktivně na jedné menší vodě lovil na plavanou. Ale tenkrát se jednalo spíše o neštěstí. A důvodem bylo to, že malý a hladový okoun zhltne nástrahu pomalu až do žaludku. A tak sem se trochu přestal věnovat lovu okounů na přirozené nástrahy a raději jsem je lovil na přívlač.Ovšem lov okounů na feeder je jiné kafe. Vzhledem k tomu, že na špičce prutu je vidět jakýkoliv kontakt s nástrahou, tak se minimalizuje možnost zažrání nástrahy.

Nástrahy na okouny: V ideálním případě to jsou malé rybičky jako plotice, hrouzci, slunky či ouklejky. Případně i filet z rybičky bude zajímavou nástrahou. Stejně tak jako štiky i okouni mají rádi voňavá sousta a tak nikdy neuděláte chybu když nástrahu chvilku ponoříte například do lososového oleje. Nástraha se tak zatraktivní. Dobrou volnou bude i žížala či dešťovka, ale v případě použití těchto červů je dobré nástrahu nadlehčit aby neležela na dně.


Vhodná montáž: Nedá se říci, že by nějaká montáž byla v jádru špatná. Osobně rád používám průběžnou montáž s bočním zátěží. Ale určitě nebude chyba použití páternosteru. Vzhledem k tomu, že okouni zabírají poměrně tvrdě, tak v principu bude záběr viditelný na jakékoliv montáži..

Kdy na okouny: Okouny je možné na feeder lovit celoročně, ale pro feeder se hodí časné jaro a podzim. V letním období, kdy jsou ryby nejaktivnější je vhodnou metodou právě přívlač. Nejlepším obdobím na okouny je krásny slunečný den, kdy máme šanci vidět jejich zalovení. Případně, že stojí v překážkách.

Jak úspěšně ulovit okouna: Zatímco okouní drobotinu lze s úspěchem lovit i náhodně, tak pěkné ryby je třeba vysledovat. Není to bohužel až tak lehké jak by se mohlo zdát. Okoun je hejnová ryba a má tendenci se pohybovat po celém revíru. V případě tekoucích vod je situace poněkud jednodušší, že lze odhadnout, kde se ryby vyskytují a podle toho tam umístit své nástrahy. Stojaté vody jsou poněkud složitější a tak je nutné se zaměřit spíše na to kde se vyskytuje kořist. A kde je kořist tam bude pravděpodobně i dravec. Drobné ryby se drží v blízkosti břehů a tak je nejlepší na stojatých vodách lovit skoro pod nohama. Malé rybky se živý drobnou potravou co vítr zavane ke břehu. Pokud je pěkné počasí a průzračná voda, tak je drobotina vidět jak se krmí u břehu a čas od času si na mělčinu přijede pro svou kořist i dravec.


Lov okounů a obdobně to platí i o ostatních dravcích je již tak trochu vyšší dívčí. Ryby nelze tak snadno přilákat pomocí krmítka nebo dobře zakrmeného místa. Je třeba se po vodě trochu rozhlédnout a určit kde by se dravci mohli vyskytovat. Případně znát místa kde se ukrývají (staré pařeziště či popadané větve ve vodě. V jejich úkrytu se okouni rádi ukrývají. Další možností je nalézt lovící hejno a tam předložit svou nástrahu. Samozřejmě je nejdůležitější pořádná porce štěstí. Někdy příště se podáváme i na lov štik a candátů na feeder.