LETECKÉ MAPY JAKO VÍTANÁ POMŮCKA

27.07.2015 10:16

Moderní technické vymoženosti nám všem mění život. V mnoha věcech jej ulehčují a dělají život příjemnější. Stejně s postupem technologií se vyvíjejí i služby, které můžeme použít při lovu kaprů. Za poslední dobu považuji za nejpřínosnější jednoznačně internetové mapy a zvláště letecké mapy. Pokud potřebuju zajet na revír, který neznám je to naprostá jistota jak najít vhodnou cestu. Zatímco navigace GPS dodnes je schopná zavést řidiče mezi louky a háje, tak kdo umí pracovat s mapou, získává obrovskou výhodu oproti ostatním.

 

VYUŽÍTÍ MAP PRO RYBAŘENÍ

Zajímavá místa si zpravidla vyhledávám dopředu. V ideálním případě i zvážím o jaký revír se jedná. Dále o jaký typ … stojatá či tekoucí voda. A nakonec si vybírám samotné místo.  I když zatím co odhadnou kvalitní místo na řece je jednodušší  než na stojaté vodě. Nejen samotná mapa ukáže zajímavé místo, ale stejně tak i přístupovou cestu. Či případně kde je možné nechat auto a zbytek věcí na člunu odvézt na konkrétní místo kam žádné přístupové cesty nevedou.  Pokud je možné nalézt zajímavé místa na tekoucích vodách jak je to s průzkumem  stojatých vod? Mají letecké mapy co říci? Určitě ano. Pokud se zaměřím na svoji mateřskou UN Rozkoš, tak mohu objevit místa kde je možný lov, ale s největší pravděpodobností se tam suchou nohou nedostanu či naopak hojně navštěvovaná místa. A to není vše. Díky pohledu z výšky je možné odhadnou mělčiny, hloubky či případné lavice a to vše v klidu doma od počítače. Věřte, že si tak ušetříte mnoho hodin prací na člunu se sonarem.

 

JAKÉ SLUŽBY VYUŽÍT

Pro naše účely jsou nejzajímavější dle mého názoru české letecké mapy, které poskytuje Seznam … tedy www.mapy.cz či celosvětově populární Google www.maps.google.com . V obou případech je možné sledovat poměrně kvalitní a mapy ve vysokém rozlišení. S tím, že si myslím, že české mapy poskytují v ČR přesnější obrázky s tím, že jde využít historické letecké mapy. Některé změny jsou opravdu zajímavé. Naopak mapy od Google lze využít i pro revíry v zahraničí. V případě Googlu je možné na několika revírech udělat virtuální procházku nebo zobrazit okolí ve 3D.

 

SEZNAM MAPY                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOOGLE MAPY        

Detailní pohled na můj oblíbený jez, který každá služba zobrazuje odlišně. Jak roční období,

tak úhel i denní doba je rozdílná.

 

SEZNAM MAPY                                                                                                     

GOOGLE MAPY       

ÚN Rozkoš: Mělčiny a směr proudění je také nejlépe viditelný pomocí leteckých map, že taková místa

jsou plodným lovištěm ani nezmiňuji. Ze břehu se těžko k takové informaci dopravujeme.

 

MALÁ ODBOČKA (další možnosti hledání informací )

Pokud již píši jak využívat letecké mapy, tak malou odbočkou zmíním i další možnosti. Na mnoha větších vodách jsou již i webkamery případně další měřiče hodnot co nám pomoci s výběrem vhodného období. Vzhledem k tomu, že rád lovím kapry na Rozkoši, tak znám několik praktických vychytávek a ty se dozvím třeba i z webkamery, která je umístěna u vody … a tou zásadní informací je směr větru. Na Rozkoši to platí na 100% kam vítr tam ryby.

Aktuální snímek z webkamery a grafy počasí vpravo

Směr,  síla větru a teplota jsou informace, které využijeme.

Teplota vody a porovnání s loňskám rokem

Průhlednost vodní hladiny.

 

Výše uvedené informace jsem čerpal ze čtyř zdrojů. Jedním z nich je webkamera, která mě dává informace zhruba o počasí s tím, že je slunečno a silnější vítr, který vytváří vlny. Na grafu z Windguru se dozvím jakým směrem a jak silně vítr fouká a jaká je aktuální teplota.  Další dva grafy mě říkají jaká je teplota vody a jaká je průhlednost vodního sloupce.

To jsou docela podstatné informace, které jsem se dozvěděl za několik málo okamžiků, aniž bych byl u vody. Ano pravda je, že znám místní podmínky a také kde informace hledat. Ovšem podobným způsobem se mohu podívat na jiné revíry. Velkým pomocníkem při hledání důležitých informací jsou stránky povodí Labe, Moravy či Vltavy. Kde se dozvíme stavy vod, teplotu vody a další podstatné informace. O aktuálním stavu nám napoví webkamery, které se dnes vyskytují skoro v každém kempu větší nádrže.  Jde jen o to číst a hledat informace a tak si ušetřit cenný čas u vody.

V případě, že správně si spojíme informace o vodě, tak mnohdy překvapí i takové revíry o kterých jsem neměl sebemenší tušení, že by mohli vydat velkou či větší rybu. Zpravidla se jedná o zapadlé tuně řek a říček, které uchovávají dlouhé pětikilové kapry, kteří nepřišli do styku s člověkem. Pravda nejedná se o hon za rekordy, ale spíše o dobrodružství, které nám spojí lov ryb a pobyt v přírodě. Možnost zajímavých úlovků na českých vodách je pořád spousta a to dokazují každý měsíc rybářské časopisy … většinou za tím stojí úmorná práce na lodi se sonarem, nahazování s makerem nebo dokonce zdlouhavou práci s olovníci.

Doporučuji vyžít vše co jde pro důkladné zmapování vody na které chcete vyrazit lovit. Ovšem pravda je ta, že ačkoliv se dozvíme dost informací z internetu, tak není na osobní návštěvu vody ještě před vlastním rybařením (pokud je to možné). Také na tomto místě je třeba říci, že data nejsou aktuální. Ačkoliv to mnohdy nevadí, tak může se stát, že mapa bude odlišná od skutečnosti. I z toho se dají získat zajímavé informace.

Přeji Vám do nové sezóny více času na samotné kapraření a méně času strávených při hledání informací …

I historické mapy mohou pomoci … „současnost a rok 2006“ … jasně profilované případné lavice.