KRYPTOZOOLOGIE: Přežívají mamuti?

30.04.2015 10:18

Kdo by si nevzpomněl na román Lovci mamutů od Eduarada Štorcha. Vzpomínka na koexistenci člověka a mamuta stále existují v našem podvědomí. A aby také ne. Vždyť právě mamut se stal stěžejním zvířetem pro přežití našich předků. Dával jim potravu, kůži na oděv a stany a i samotné kosti byli zužitkovány jako stavební prvek. I naši předci na území České republiky aktivně lovili mamuty. Tábořili poblíž mamutích stezek Předmostí u Přerova a Dolní Věstonice.

Téměř kompletní kostra mamuta byla v roce 1899 objevena také ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové.

Stal se mamut skutečně jedním z prvních zvířat co člověk vyhubil? To je otázka, která rozdmýchá stojaté vody zoologie. Co teprve otázka, že by mamut mohl přežít do dnešních dnů. Bylo by to skutečně možné? Mamut o gigantických výšce nejméně čtyř metrů a hmotnosti 6-8 tun. Největší zdokumentovaný druh mamuta dosahoval výšky 5,3 metrů (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mammuthus_sungari )… je třeba připustit myšlenku, že takový drobeček se jen tak neschová. I když většina druhů evropských a asijských mamutů dosahovala rozměrů slona indického.  

Podle současných vědeckých tvrzení mamut nevyhynul na všech místech současně. Na Aljašce a Sibiři měl mamut definitivně vymřít mezi 10 a 8 tisíci lety. Ovšem na Wrangelově ostrově (Остров Врангеля) měl mamut  přežívat před 2000 př. n. l. a to je již skoro nedávno. 

Zde si dovolím jednu vsuvku k tématu. Pokud převážná většina mamutů dosahovala velikostí slona indického, tak proč přežívá slon indický a slon africký? Dokonce mamut je bližším příbuzným slona indického než slon africký!  Byl na dnes známe slony vyvíjen menší tlak ze strany lovců? Nebo mamut vyhynul, že mu pod srstí bylo moc teplo na konci doby ledové? Nenašel jsem jediné rozumné vysvětlení proč by měl mamut jako druh vyhynout až na vyhubení ze strany člověka. Pokud je  slon indický nejbližším příbuzným, tak i rozmnožování by mělo být obdobné …

 

Z wikipedie

„Samice dospívají v 9-15 roku života. Březost trvá 18-22 měsíců a rodí jedno nebo výjimečně dvě mláďata. Mládě je zcela vyvinuté v 19. měsíci, ale zůstává v děloze aby vyrostlo a matka jej mohla krmit. Po narození mládě váží kolem 100 kg a je kojeno 2-3 roky.“

Pokud porovnáme dva druhy zvířat, která jsou považována za blízké příbuzné, tak z výše uvedené informace je zřejmé, že při lovení mamutu trvalo dlouho než se stádo doplnilo.  A tudíž se domnívám, že za vyhubení mamutů v Evropě a částečně v Asii může rozrůstání se lidské populace.

Ovšem jak se uvažuje u ostatních dosud neobjevených přežívajících tvorech se mohl i mamut stáhnout do nepřístupných a málo obydlených míst.

Za druhé světové války měl byt údajně natočený roku 1943 na Sibiři přežívající mamut.

Záběry jsou natolik dokonalé, že nelze uvěřit, že by se jednalo o živé zvíře, ale i celkové vzezření  připomíná tvora jakým by mohl být mamut. Zjevně zcela odlišná stavba těla. Ale kdo ví …

Fotografie a video záznam z února roku 2013. Mamut měl být pozorován v oblasti Čukotského poloostrova, který je velmi řídce osídlen.  Autor záznamu zůstal v anonymitě.  Což snižuje váhu záznamu. Mnozí (i autor) se přiklání k možnosti, že zvíře procházející  řekou je pravděpodobně medvěd, který v mordě má čerstvě ulovenou rybu.  Ať je to co je to, tak na rozmazaném videu (fotografii) nejde přesně určit o jakého tvora se jedná.

Ale pojďme se podívat na ne zcela vzdálenou minulost. Na ruské Sibiři se od nedávna vyprávějí prastaré příběhy o obrovských tvorech, kteří mají kly a hustou srst. Místní obyvatelé se domnívají, že do dnešních dnů vzácně přežívají v tajze. Častějším  výskytem by měla být Marijská republika, kde místí tohoto vzácného tvora nazývají Obda.  Mnoho vesnic bylo v této oblasti přemístěno z důvodu, že obří chlupatí tvorové osadu zcela zdemolovali (pozn. Autora to se stávalo a stává dodnes u slona afrického).

Zajímavé je i vyprávění dvou lovců, kteří mezi řekami Pur a Taz v roce 1920 objevili obří stopy a po jejich sledování po 300 metrech viděli dvě obrovská, chlupatá zvířata se zahnutými kly.

Geolog Vladimir Puškarev zaznamenal roku 1962 historku od jakutských lovců, že ještě před „revolucí“ opakovaně pozorovali huňaté tvory s choboty a kly. Jejich stopa byla prý velká jako umyvadlo.

Případné expedice za tímto tvorem by se měli zaměřit na oblast Čukotky, Jakutska a Magadanska, kde příběh o obřích tvorech podobných mamutům stále žije.

 

To že mamut neměl přežít pouze v nekonečné sibiřské tajze svědčí i příběh, který se odehrál za beringovou úžinou a to na Aljašce.

Sám bývalí prezident USA Thomas Jefferson byl přítelem obdarován inuitskou zbraní, která měla sloužit k lovu mamutů. Současně také tvrdil, že místní lovci dosud potkávají mamuty na v odlehlých oblastech Aljašky na severovýchodní části poloostrova.

< -  Je možné, že skutečně nálezy dokonale konzervovaných zvířat jsou skutečně staré 10 až 8 tisíc let?

 

Na závěr se sluší dodat, že zatím nebyl dodán jediný relevantní důkaz, že by měl existovat. Není k dispozici odlitek stopy nebo část srsti z živého tvora. Vše je pouze ve vzpomínkách pamětníků, několika nejasných záběrů a domněnek.  Na druhou stranu nelze ani vyloučit, že tvor, který úspěšně žil v době ledové nemohl najít ideální podmínky pro život v odlehlých oblastech sibiřské tajgy a Aljašky. Potvrdit takové tvrzení by musela speciálně zaměřená expedice, která by zajistila seriózní záznam takového tvora. Do té doby bude mamut patřit mezi čestné členy kryptozoologických záhad.