Krkonošské kyselo

07.05.2014 14:31

Poměrně známá polévka z Krkonoš. S tím, že bohužel málo lidí mimo naše nejvyšší hory zná ten správný recept. A věřte, že i tato poměrně jednoduchá polévka se prasí i v Podkrkonoší. Je zde několik základních postupů, které je třeba udělat a ne si ulehčovat práci a některé vynechávat. V úvodu bych rád uvedl, že kyselo je překvapivě polévka z chlebového kvásku a ne jak se mnohdy prezentuje z kysaného mléka. Houby do pravého kysela patří sušené a už vůbec ne syrové či naložené v nálevu. To samé platí o vajíčku, které se smaží zvlášť a mimo polévku a poté se přidává do hotového kysela. Ačkoliv kyselo v každé chalupě bylo jiné. Vždy se dodržoval jednotný postup. Někde bylo kyselé více či méně a to bylo dáno stářím kvásku. Do kysela paří houby sušené. Těch měli staří horalé dostatečně. Les každému nabídl zadarmo kolik kdo potřeboval. V bohatších chalupách se přidávala osmažená cibulka na sádle a míchaná vajíčka. V chudších chalupách mohlo být jen kyselo s kmínem a dokonce i bez hub. Ale vzhledem k tomu, že kyselo se dá ustrojit i fešně, tak takové popíšu.

Suroviny: Kvásek, Kmín, Houby, Sůl, Cibule, Sádlo, Vejce.

Postup:

  1. Do hrnce s vroucí vodou dám sušené houby, kmín, a sůl. Vařím tak dlouho než houby změknou.
  2. Poté do hrnce naleju kvas. Dávejte si pozor docela rychle houstne a má tendenci se přichytávat k hrnci. Když je již zavařený, tak je možné polévku stáhnout z plotny.
  3. Na pánvi vedle si osmažím do zlatova hrubě nakrájenou cibulku. A přidám do polévky.
  4. Na stejné pánvi připravím míchaná vajíčka (obecně se doporučují řidší – ovšem já mám raději poněkud tužší vajíčka, že vím do čeho si v polévce kousnu)
  5. No a nakonec nebo i na začátek si uvaříme brambory. Ve slupce.

Celé kyselo se podává tak, že na dno talíře vložíme nakrájené brambory a zalejeme je teplým kyselem. Je možné přidat i uvařené brambory do kysela stejně tak jako cibulku či vajíčka. Je to věcí spíše osobní chuti.